miercuri, 31 octombrie 2007

First State - Time Frame album

Ralph Barendse & Sander Van Der Waal sunt oamenii din spatele proiectului First State, proiect inceput in 2005. Sunt inscrisi la casa de productie Black Hole Recordings, in sub-labelul In Trance We Trust. Acesti artisti au creat un album cu influente din muzica trance, elektro, minimal & tech.
Au combinat aceste elemente intre ele si au creat melodiile care alcatuiesc albumul Time Frame. Albumul este lansat in luna noiembrie a acestui an.

Reach Me este o melodie potrivita pentru un intro, si chiar pentru acest album, fiind prima melodie de pe acesta. Inceputul este destul de simplu, si i se adauga o vioara pe fundal care creeaza o idee de epic. Se poate spune ca este un sunet oldschool a melodiei. Noutatea este baselineul specific First Stat. Sunetul este progresiv si se intensifica toata melodia, pentru a ajunge la un peak cu synth-uri trance, care dau dinamicitate melodiei. Downfall-ul melodiei ne readuce la sunetul initial al melodiei si se termina cu acelasi baseline.

Where Do We Go a fost facuta in colaborare cu Tiff Lacey a carei voce patrunzatoare se imbina cu melodia si creaza un fel de sunet eternal. Baselineul este simplu si pe parcurs se adaoga si sunete de pian. Toata melodia se bazeaza pe vocea ei. Breakdownul este epic si da vocalului si mai multa adancime. In peak vocea dispare si apare o scurta intrerupere dupa care intra un sunet techy. Vocalurile aproape dispar dar raman la esenta lor si vocea parca devine o parte din background. Sfarsitul melodiei se rezuma la vocea lui Tiff Lacey si baselineul devine simplu. Chiar daca nu este prea speciala si inovatoare, aceasta melodie stoarce fiecare sunet magic din vocea acestei cantarete.

Rhapsody este intr-adevar o rapsodie care ne duce la sunetul tranceului vechi, epic. Inceputul este alcatuit dintr-un baseline simplu dar buildupul ne aduce un sunet epic melancoolic. In breakdown dispare baselineul si raman cateva sunete pe fundal, dar predomina melodia epica cu sunete de vioara. Aceasta parca "instiga" scultatorul la visare si da starea de pace (se poate face si yoga pe aceasta melodie :) ). Peakul continua acest sunet de vioara si adaoga baselineul de la inceput. In downfall din nou apare un breakdown la fel ca primul si melodia se sfarseste cu aceleasi sunete ca la inceput. Aceasta melodie intra in categoria "epic" a muzicii trance. Nu trebuie privita ca o melodie de opera, ci din potriva, este o melodie de visare si pace.

Falling probabil este cea mai inovatoare melodie de pe acest album. Este si prima melodie care a fost auzita de pe acest album in concertele lui Tiesto si in Club Life (emisiuna radio a lui Tijs). Inceputul melodiei este putin cam mediocru, dar inovarea vine cand apar vocalurile lui Anita Kelsey care sunt puse peste un sunet epic si prelungit. Nimic special pana acum, nici vocalurile nu sunt prea interesante, repetandu-se o singura propozitie. In buildup apare un sunet elektro, destul de violent si "dark" iar din vocea cantaretei raman cate sunete care adancesc melodia si mai mult. Tot pe parcursul buildupului apare un sunet trance, bine definit si cu un ecou prelungit progresiv. Spre surprinderea ascultatorului, aceasta melodie elektro are si un breakdown unde vocea lui Anita Kelsey cu aceleasi vocaluri. In peak se revine la melodia din buildup, dar sunetul trance cu ecou isi pierde din intensitate. In downfall melodia isi pierde elementele pe parcurs.

Between The Notes este o melodie house cu elemente elektro. Nu este nimic inovator cu aceasta melodie. Are un baseline progresiv pe parcursul caruia se adaoga un sunet elektro. Nu prea am de comnetat aceasta melodie pentru ca este asemanatoare cu alte melodii cu influente elektro, cum este Cosmic Gate - Analog Feel (live cut - mashup).

Your own way este o combinatie de stiluri foarte reusita. Inceputul melodiei are un baseline elektro, caruia i se adaoga un sunet de pian, apoi o chitara, si cateva vocaluri subtile. Parca melodia este facuta live impreuna cu o formatie rock. La un momentdat, se termina vocalurile si apare un mini breakdown dupa care se continua baselineul elektro cu un sunet minimal progresiv, care oscileaza si creeaza o continuare a sunetelor precedente de pian. In peak apare din nou vocalurile si pianul, cu tot cu baselineul intrigant. In downfall reapare sunetul minimal care este putin mai "groovie", si la fel oscileaza pentru a creea continuitatea cu restul melodiei.

Half Light este o melodie care la prima vedere, la inceput pare 100% minimal, semanand destul de mult cu melodiile lui Gui Borrato. Buildupul introduce tot un sunet minimalistic, dar capata forma si melodicitate datorita ecoului. Ca si in alte melodii First State apare un breakdown epic, cu vocaluri subtile, si fragmente de voce care aduc putin a muzica orientala. Tot in breakdown sunetul minimalistic capata un ecou si mai adanc si da un aspect dreamy al melodiei. Peakul este alcatuit din elemente elektro inversate, care par a fi luate din remixul lui Rank 1 a melodiei Cosmic Gate - Analog Feel. In finalul melodiei revine sunetul minimal, dar baselineul este acelasi din peak, dar cu intensitate scazuta. Cu aceasta melodie First State a integrat cam toate stilurile EDM care sunt in voga, lucru nemaiintalnit pana acum.

Alter Eco la fel ca melodie precedenta incepe cu un baseline minimal. Pe parcurs se adaoga sunete tech progresive ca intensitate, cu cateva elemente epice, tot progresive. Breakdownul este la fel ca in alte melodii de la First State, dar la aceasta melodie in background este un sunet tech care imbina si da continuate melodiei. Peakul este un elektro cu multe pauze si cu sunetul tech din inceputul melodiei, dar mult mai violent si cu un impact mai mare. Downfallul melodiei si sfarsitul au un sunet de muzica electronica retro.

Evergreen este o melodie trance care incepe cu un baseline rapid, progresive, tipic stilului progressive trance. Buildupul are si cateva elemente epice, cu cateva vocaluri taiate. Breakdownul este epic 100% si chiar oldschool. Are putin din sunetul vechi a lui Tiesto, regasit in melodia Magik Journey. Aceasta melodie trebuie ascultata de mai multe ori pentru a-ti da seama de calitatea ei. Peakul are un impact foarte mare, sunetele fiind intrerupte brusc si reluate intr-un loop care creste in intensitate si viteza, fragmentele de vocaluri sunt reluate. Downfallul are aceleasi sunete dar intensitatea lor scade si la fel si viteza melodiei.

Sierra Nevada da acestui album energia de care are nevoie. Inceputul este la fel ca la melodia precedenta (Evergreen), rapid si progresiv. Pe parcurs apar sunete tech, metalice insotite de fragmente de vocaluri indiene, care par a fi imprumutate de la artistul Way Out West. Breakdownul din nou este epic cu sunetul de vioara cu care ne-am obisnuit de la First State. Peakul este incredibil de adanc si melancoolic, are totusi o tenta gen "vestul salbatic", si cuprinde si synthuri inversate. La sfarsitul peakului apar sunete de chitara cu influente latine. Downfallul are acelasi baseline si chitara, care face pe ascultator sa danseze in ritmuri "latino" :). In sfarsitul melodiei apar vocalurile indiene. Aceasta melodie da o senzatie de libertate nemaintalnita pana acum la First State.


Albumul este o combinatie de stiluri, foarte armonic integrate unul in altul. Are o variatie de genuri, fiecare melodie creind un sentiment diferit. First State au creeat probabil cel mai bun album al acestui sfarsit de an. Felicitari First State.

Puteti sa ascultati albumul la: http://files.blackholerecordings.com/public/player/ITWTCD002/ITWTCD002.html
Mai multe informatii la www.firststatemusic.com/index.htm

Niciun comentariu: